اگرچه خشکسالی و کاهش تولید برق از محل سدها، گرمای بیشتر از سالهای قبل و افزایش استخراج غیرقانونی رمزارز، عواملی است که امسال روی کاهش تولید و افزایش مصرف بری اثر گذاشته است ولی عامل اصلی کمکاری وزارت نیرو در توسعه نیروگاه ها و افزایش تولید برق است. به ویژه این کم کاری در ارتباط با افزایش تولید برق از انرژی های تجدیدپذیر به مراتب کمتر از اهداف برنامه ششم بوده است.
شاید بتوان گفت با کاهش تولید برق مواجه نیستیم بلکه با عدم افزایش تولید مواجه هستیم، در شرایطی که مصرف هر سال به سرعت در حال افزایش است. البته بخشی از نیروگاه ها در تامین برق به اندازه ظرفیت خود دچار مشکل هستند که به کاهش سرمایه گذاری برای اورهال و نوسازی نیروگاه ها و عدم ایجاد نیروگه های جدید ربط دارد.
فعلا فعالیت واحدهای قانونی استخراج رمزارز تا پایان تابستان متوقف شده است. برآورد خود مسئولان وزارت نیرو از واحدهای غیرقانونی رمز ارز نیز کمتر از هزار مگاوات مصرف در روز است. به این ترتیب اگرچه برخورد با واحدهای غیرقانونی رمز ارز که از برق ارزان کشاورزی و صنعت استفاده می کنند، ضروری است اما امارها نشان می دهد که در شرایط کمبود ۱۰ هزار مگاواتی تولید برق،مصرف هزار مگاواتی رمزارزهای غیرقانونی عامل اصلی قطع برق این روزها نیست.
مهمترین مشکل برای بیمارانی است که نیازمند وسایل برقی هستند. قطع برق برای بیماران بستری چه در منزل و چه در مراکز درمانی بسیار خطرناک است. برای سایر مردم هم که در شرایط فعلی گرفتار مشکلاتی نظیر شیوع کرونا و گرانی های روزافزون هستند، این قطع برق متاسفانه بدون برنامه و بعضا چند نوبت در یک روز عامل دیگری برای ایجاد استرس و فشار روانی بر مردم است.
راهکار کوتاه مدت ماجرا پیش بینی پذیر کردن قطع برق و اطلاع رسانی دقیق و شفاف درباره ساعتهای قطع برق است. در بلند مدت نیز برای سالهای بعد نیازمند تغییر در نحوه اداره صنعت برق هستیم. افزایش ظرفیت تولید به ویژه از محل انرژی های تجدیدپذیر ضروری است. برای این کار باید نیروگاه هایی که اقدام به نوسازی و افزایش طرفیت میکنند از محل افزایش قیمت خرید برق تشویق شوند. علاوه بر این فشار قیمت به پرمصرف ها نیز ضروری است.
مجتبی توانگر-نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس درمجلس شورای اسلامی
نظر شما